More

    Lavanta Esansiyel Yağının Kullanım Alanları ve Sağlık Faydaları

    Lavanta Esansiyel Yağı Makalesi - Öne Çıkan Resim

    Lavanta bitkisinin kullanmanın 2000 yıldan daha çok zaman önce Akdeniz ve Ortadoğu’da başladığına inanılmaktadır. Hindistan’da bile bitki, çok yönlülüğü sebebiyle asırlardır kullanılır. Bugün, bu bitkinin yetiştirilmesinin esas sebeplerinden biri uçucu yağıdır. Lavandula cins ismiyle de bilinen lavantanın gerçekte 47 bilinen çeşidi vardır ve bu türlerden biri olan Lavandula angustifolia’dan en çok pazardan aldığımız lavanta yağını alıyoruz. Bu özel tür, tatlı tonlara sahip uçucu yağ verir, bu nedenle onu ekseriyetle kozmetiklerde, merhemlerde, balsamlarda ve parfümlerde bulacaksınız.

    Lavanta Esansiyel Yağının En İyi Kullanım Alanları

    Lavanta Esansiyel Yağı

    En çok yönlü botaniklerden biri olan lavanta, pek çok farklı biçimde kullanılır. Çiçekleri bilhassa ev dekorasyonunda, işçiliğinde ve üstelik potpuri yapımında kullanılır. Diğer taraftan, esansiyel yağı çoğu zaman beden bakımına ve sabun ve parfüm gibi kozmetik ürünlere ekleme yapılır. Üstelik pek çok ev temizlik ve çamaşır deterjanı markasında bileşen olarak kullanılır. İşte bu çok pratik özün en iyi uygulamalarından kimileri.

    Lavanta Banyosu ve Duş – Lavanta yağı rahatlamak için harikadır ve ağrıyan kasları etkili bir biçimde rahatlatabilir. Bazı kişiler banyo suyuna 6 ila 8 damla ekler ve bir kap dolusu Epsom tuzu yahut sütle karıştırır. Saçınız için bile kullanabilirsiniz. Bir kap suya 3 damla katın ve şampuanı kullandığınız gibi saçınızda uygulayın.

    Lavanta Masajı – Masaj için lavanta yağı kullanmak, gergin ve sızılı ağrılı kasları iyileştirmenin mükemmel bir yöntemidir. Bu yağı katiyen tek başına kullanmayın, ancak her zaman nitelikli taşıyıcı masaj yağı ile birbirine karıştırın.

    Lavanta Buharlaştırma – Evde bir buharlaştırıcınız varsa, ona 6 ila 8 damla lavanta esansiyel yağı eklemek, yararlarından faydalanmak için iyi bir yoldur. Kendinizi iyi hissetmediğinizde bilhassa faydalıdır.

    Lavanta Soluma – Lavanta esansiyel yağı, soğuk algınlığı ve grip tedavi sürecinde inhalasyon (maddenin solunum yolu ile alınımı) için bile kullanılır. Basitçe bir kase sıcak suya 4 ila 6 damla katın ve başınızın üstünü bir havluyla kaplarken buharı soluyun.

    Lavanta El ve Ayak Banyosu – Lavanta esansiyel yağının en iyi uygulamalarından bir tanesidir. Büyük bir kase ılık suya 4 ila 6 damla yağ katarak, ağrıyan elleri ve yorgun ayakları iyileştirmenin harika bir yolunu şimdiden elde edebilirsiniz.

    Lavanta Esansiyel Yağının Sağlığa Yararları

    Lavanta Esansiyel Yağı 3

    Lavantanın büyümesinin ve üretiminin artmasının bir sebebi varsa, sağlayabileceği sağlığa olan faydalarıdır. Lavanta, antiinflamatuar (iltihap önleyici ), antibakteriyel, antimikrobiyal (mikropları engelleme ), antifungal (mantar önleyici ) ve antiseptik-antimikrobiyal özellikleriyle bilinmektedir, bu yüzden kullanımı yalnızca kozmetiklerle kısıtlı değildir. Günümüz zamanında lavanta esansiyel yağı şu sağlık sebeplerinden dolayı geniş kapsamlı olarak kullanılır:

    • Yara tedavisi

    Lavanta esansiyel yağıyla iyileştirildiğinde yara kapanması daha çabuk ilerleyebilir. Güçlü antiseptik-antimikrobiyal niteliklere sahiptir ve topikal (vücuttaki belirli yerlere uygulanan ilaç) olarak kesiklere yahut yaralara uygulandığı zaman, hücre büyümesini artırarak yaraların hızla tedavisine yardım eder. Bununla beraber antimikrobiyal (mikropları engelleme ) hususiyetiyle yarayı enfeksiyondan muhafaza eder. Yaranız varsa, lavanta esansiyel yağını jojoba yahut zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağ ile inceltebilir ve daha çabuk tedaviye yardımcı olmak için için yaraya tatbik edebilirsiniz.

    • Mantar enfeksiyonları

    Coimbra Üniversitesi aracılığıyla yapılmış olan bir çalışma, lavanta esansiyel yağının çok değişik cilt patojenik (hastalık nedenini oluşturan) mantar çeşitleri için öldürücü olduğunu buldu. Mantar önleyici niteliklere sahiptir ve enfeksiyona sebep olan mantarların hücre zarını harap ederek çalışır. Genel olarak geniş kapsamlı tırnak ve cilt sorunlarından mesul olan mantarlara karşı bilhassa önem arz etmektedir.

    • Kronik yorgunluk

    Çoğu uçucu yağ çeşidi gibi, lavanta esansiyel yağı da sakinleştiren niteliklere sahiptir ve kronik yorgunluk ve düşük enerjiden dertli olduğunuz zaman kullanmak için harikadır. Bilinçsel yorgunluğu iyileştirmek için alın kısmına yapılabilir. Beden enerjisini artırmak için göğüs kısmına de yapılabilir.

    • Uyku düzensizliği

    Uzmanlar, uykusuzluk gibi uyku sorunlarının tedavi sürecinde lavantanın etkinliğini ispatlamak için yapılacak daha fazla çalışma olduğunu dile getiriyor. Bunun yanı sıra, Kore’deki Keukdong Koleji’nde yapılmış olan bir çalışma, lavanta aracılığıyla salınan koku yahut aromanın uykusuzluk ve stresi olan kadınlar üzerinde yararlı etkilerinin olduğunu belirtmektedir.

    • Egzama

    Lavanta esansiyel yağının bu utanç verici cilt hastalığının tedavi sürecinde çok faydalı olduğu bulunmuştur. Yağın egzamaya bağlı kaşıntıyı gidermeye yardım eden nitelikleri vardır. Üstelik derinin tahriş olmuş bölgelerini temizleyen ve tedavi olma prosedürünü hızlandıran cilt nemlendirmesini desteklemektedir.

    • Premenstrüel Duygusal Sendrom

    PMS yahut Premenstrüel Duygusal Sendrom, bütün dünyadaki kadınların% 80’inin her ay uğraşması gereken görülen bir olaydır. Japonya’da yapılmış olan bir çalışma, lavanta aromaterapi tedavisinin adet öncesi duygusal belirtileri azaltmaya fayda sağlayabileceğini bildiriyor. Belki de bu, lavantanın kan dolaşımını tedavi etme ve hormonu doğal yoldan dengelemeye destek olma ve böylelikle belirtileri azaltma yeteneğinden kaynaklanmaktadır.

    • Anksiyete rahatsızlığı

    Anksiyete tedavi sürecinde lüzumlu olan lavantanın etkinliğini gösterebilen bir çok araştırma yapılmıştır. Lavanta sakinleştiren ve sakinleştirici tesirlere sahiptir ve çoğu zaman rahatlamayı isteklendirmek için kullanılır. Anksiyete rahatsızlığınız varsa, lavanta esansiyel yağının anti-konvülsif ve sakinleştiren etkileri size yardım edebilir. El masajı için lavanta yağını kullanabilir veyahut odanızın bir köşesine canlı bir lavanta bitkisi koyabilirsiniz.

    Lavanta Esansiyel Yağının Başka Kullanım Alanları

    Lavanta Esansiyel Yağı 4

    Lavanta esansiyel yağı yalnızca sağlığı geliştirmede iyi değildir, üstelik cilt sorunlarının tedavi sürecinde de kullanılır.

    • Kepek

    Kepeğe sebep olan kuru ve kaşıntılı saç deriniz varsa, problemi iyileştirmek için lavanta esansiyel yağı kullanabilirsiniz. 15 damla lavanta yağını iki yemek kaşığı badem yağı yahut zeytinyağı ile birbirine karıştırın ve ardından terkibi 10 saniyeden fazla ısıtmayın. Ardından terkibi kafa derinize masaj yaparak bir saat sonra hafif bir şampuan ile yıkayabilirsiniz.

    • Saç kaybı

    Saç dökülmesi, lavanta esansiyel yağıyla eşleşmeyen bir problemdir. Saç diplerinize sistemli bir şekilde lavanta yağıyla masaj yapmak, kan dolaşımını artırarak saç büyümesini tedavi etmeye ve saç dökülmesini denetlemeye fayda sağlayacaktır. Saç dökülmesinin geniş kapsamlı sebepleri olan depresyonu ve uykusuzluğu da tedavi ettiğinden, tacınızı sağlıklı tutmak için sistemli bir şekilde kullanacağınızdan emin olabilirsiniz.

    • Böcek ısırığı

    Lavanta, anti-enflamatuar ve antiseptik-antimikrobiyal niteliklere sahiptir, bu da onu böcek ısırıkları ve sokmaları için etkili bir tedavi durumuna getirir. Böcek ısırığıyla alana bir iki damla lavanta yağı eklemek, kaşıntı ve şişliği büyük ölçüde azaltacaktır. Böcek ısırıkları için harika bir tedavi olmasının yanında, böcekleri uzak tutmanın da mükemmel bir yöntemidir. Yağın güçlü hoş kokusu sivrisinekler gibi böceklere karşı iticidir ve kesin olarak onları uzak tutar.

    • Küçük yanıklar

    Yine lavantanın antienflamatuar ( iltihapla savaşan ilaçlar ) ve antiseptik-antimikrobiyal nitelikleri yardımıyla küçük yanıkların iyileşmesinde büyük rol oynayabilir. Yanığı bir iki dk akan su altında tuttuktan sonra, ağrıyı rahatlatmak ve şişliği hafifletmek için yanık alana bir iki damla lavanta esansiyel yağı tatbik edebilirsiniz. Lavanta yağı yalnızca yanığı iyileştirmek için değil, üstelik yanık yahut yaranın sebep olduğu yaranın görünüşünü hafifletmek için de iyidir.

    Lavanta Esansiyel Yağı Kullanırken Alınacak Tedbirler

    Lavanta Esansiyel Yağı 2

    Bugün lavantanın en çok yönlü bitkilerden biri olduğuna şüphe yok. Bitkinin kendisi ve özü asırlardır kullanılır ve gerçekten yararlı olduğu görülmüştür. Ancak bu, özgürce kullanılabileceği manasına gelmez. Tüketildi zaman toksik olabilir ve karın ağrısı, ishal ve kusmaya sebep oluşturabilir. Bununla beraber lavanta yağının seyreltilmeden solunması yahut doğrudan cilt üzerinde kullanılması tavsiye edilmez, ancak her zaman sıcak su yahut başka bir taşıyıcı yağ ile karıştırılmalıdır. Son olarak, genç erkek çocuklarda meme büyümesine sebep olduğu ve çocuklarda kullanılmaması gerektiği bulunmuştur.

    Buna rağmen, lavanta yağı şüphesiz hala çok faydalı bir maddedir ve yararları, muhtemel yan etkilerinden açıkça daha ağır basmaktadır. Güvenilir tarafta kalmak için, kullanmadan evvel hekiminizle konuşun ve onu ve nasıl doğru biçimde kullanacağınızı anlamak için zaman verin.

     

    Lavanta Esansiyel Yağı 5

    Okuduğunuz için minnettarız!

    Okunulası

    Ambarella

    Ambarella Spondias dulcis syn. Spondias cytherea Ortak isimler Ambarella Uzun Uzun Meyve Cajarana altın Elma Juplon Kedondong Yenilebilir meyve ambarella, tropikal ve ekvator bölgelerinde ortaya çıkan bir...

    Küçük Lenfositik Lenfoma Nedir?

    Küçük Lenfositik Lenfoma Nedir? Küçük lenfositik lenfoma (SLL), bedeninizin enfeksiyonla mücadelesine yardım eden "lenfosit" ismindeki bir çeşit beyaz kan hücresini etkileyen bir kanserdir. Hekiminizin SLL'den lenfositleri...

    Bağırsak Tıkanıklığı Nedir?

    Bağırsak Tıkanıklığı Nedir? Bağırsak tıkanıklığı, kalın yahut ince bağırsağınızda bir şey bağırsaklarınızı tıkadığı zaman meydana gelen önemli bir problemdir. Üstelik bağırsak tıkanıklığı olarak da bilinmektedir. Sindirim sisteminizde...

    Organik Gıda mı Değil mi?

    Natürel mi? Natürel gıdalar çoğu zaman çevre için iyidir. Ancak çoğu zaman cüzdanınızda güçtür: Araştırmalar, doğal meyve ve sebzelerin maliyetlerinin karakteristik olarak geleneksel ürünlerden% 20...

    Aylara Göre Anne Karnındaki Bebek

    Bebeğinizin Büyümesi: Doğuma Gebe Kalma Hamile misin. Tebrikler! Gelişmekte olan bebeğinizin ne kadar büyük olduğunu, içinizde büyüdükçe hangi halde göründüğünü ve ne zaman hareket ettiğini...

    Nöroleptik Malign Sendromu Nedir?

    Nöroleptik Malign Sendrom Nedir? Nöroleptik malign sendrom (NMS), şizofreni, bipolar bozukluk ve başka akıl sağlığı şartlarını tedavi eden antipsikotik ilaçlara karşı ender olarak ortaya çıkan...

    Üveit Nedir?

    Üveit Nedir? İrit ismiyle de anılan üveit, gözünüzün birinde yahut her ikisinde iltihaplanma (enflamasyon, yangı) (ısı, kızarıklık, ağrı ve şişlik) olduğu manasına gelir. Görme kaybedilmesine...

    Sizin İçin

    Tarçın Yağının Sağlığa Yararları ve Kullanımı

    Tarçını yalnızca aromasıyla tanımamak mümkün değildir. Çocuklar onun acı-tatlı tadını severler ve erişkinler de tatlı ve baharatlı-sıcak kokusuyla cezbedilir. Baharat olarak mutfaktaki kesinlikle olması...

    Limon Otu Esansiyel Yağının En Önemli 10 Faydası

    Çok yönlü bitkilerden biri olarak kabul edilen limon otu, asırlardır yemek yapmak için kullanılır. Bu bitkinin Filipinler'de 1700'lü yılların başlarında damıtıldığı ve ihracat için...

    Nane Yağının Sağlığa Faydaları

    Nane, pek çok sağlık yararı için önem verilen en eski doğal hibrit bitkilerden bir tanesidir. Nane ve su nanesi arasında bir melez olan bu...

    Çay Ağacı Yağı: Faydaları, Yemek Tarifleri, Kullanımları ve Yan Etkileri

    Çay Ağacı Yağı Nedir Çay ağacı yağı, doğanın insana armağanıdır ve tıpta binlerce yıldır kullanılmaktadır. Günümüzde pek çoğu, sağlığımıza olan faydalarının hala farkında değil, ancak faydaları...

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz